17 mei 2011

Nigella’s old fashioned chocolate cake


Waar zijn kinderen helemaal gek op? Chocolade!!! Niet alleen kinderen natuurlijk ;)

Het zoontje van vrienden van ons begon laatst weer over onze belofte dat we een chocolade taart met hem zouden gaan bakken. Tja we konden er niet meer onderuit. Dus zoals afgesproken stond het 3 jarige monster op zaterdag om 10 uur op de stoep met zijn eigen garde (voor hem een herser), een tas vol race auto’s en een krukje zodat hij boven het aanrecht uit kwam.

In alle vroegte had ik zelf de twee cake lagen voor de taart gebakken zodat dat al gedaan was. Samen hebben we de chocolade zure room frosting voor op de cake gemaakt. Er moest ondertussen natuurlijk heel erg veel geproefd worden. Hij zat al snel helemaal onder de chocolade en de stukjes die over bleven waren ook snel op. Nu kon het in elkaar zetten van de cake beginnen. Met een spatel mocht hij het chocolade goedje op de cake uitsmeren. Nadat ik de frosting een beetje had gefatsoeneerd mocht de cake nog worden versierd. Ik haalde alle sprinkels uit mijn kastje. Hij vond de gekleurde sterretjes en ‘spikkels’ het mooiste en als laatste ook nog hagelslag erbij. Hij gooide alles in het midden. De kleurtjes steken prachtig af bij het donker bruin van de taart.

http://www.nigella.com/recipes/view/old-fashioned-chocolate-cake-119

200 gr bloem
200 gr suiker
1 tl bakpoeder baking powder
1/2 tl bicarbonate of soda
40 gr cacao poeder
175 gr ongezouten boter
2 eieren
2 tl vanille extract
150 ml sour cream

Voor de icing:

75 gr ongezouten boter
175 gr pure chocolade in stukjes gebroken
300 gr poeder suiker
1 tl golden syrup
125 ml sour cream
1 tl vanille extract
versiering naar eigen inzicht!

Zorg dat alle ingredienten op kamer temperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden. En vet 2 taartvormen van 20 centimer in. In zet een rond stuk bakpapier in de bodem van de bakvormen zodat de cake makkelijk los komt als hij klaar is.

Mix alle cake ingredienten bij elkaar tot een glad dik beslag.

Verdeel het beslag over de 2 taartvormen maak deze glad met een spatel. En bak 35 minuten. Probeer met een tandenstoker of sateprikker of de cake gaar is. Als hij het schoon uit komt is hij gaar.

Haal de cakes uit de oven om af te koelen voordat je ze uit de vorm haalt. Als de cake te bol is dan kan je met een mes het bolle gedeelte er af snijden zodat je een platte cake hebt.
Om de icing te maken moet je de boter en chocolade smelten. Dit kan in de magnetron haal dan iedere 10 seconden het bakje eruit en roer erin. Als het chocolade mengsel een beetje is afgekoeld kan je de golden syrup erbij doen, dan de zure room en het vanille extract. Mix alles tot het gemengd is. Mix als laatste de poedersuiker erin tot een glad beslag. Als het te dik is kan je een theelepel kokend water erbij doen. Is het te vloeibaar dan kan je er extra poedersuiker erbij doen.

Kies een bord waar je de cake op wilt leggen. Knip 4 stukken bakpapier en leg deze onder de zijkanten van de cake zodat de icing niet op het bord kan lopen. 

Lepel een derde van de icing op de eerste cake en spreid het uit met een spatel. Leg de twee cake erboven op. Spatel nog een derde op de boven kant en het overgebleven gedeelte icing op de zijkanten van de taart.
Versier de cake met wat je mooi vind en haal de bakpapieren strips weg.

Indulge!

3 opmerkingen: